Hagyományok Ízek Régiók

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) programot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Unió Euroterroirs (Európa Vidékei) kezdeményezéséhez csatlakozva 1998-ban indította el. A HÍR program célkitűzése az volt, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét, és előmozdítsa gazdasági hasznosításukat. A HÍR program megvalósításával az FVM az Agrármarketing Centrumot (AMC) bízta meg. Az országos gyűjtőmunka eredményeként végül háromszáz hagyományos és tájjellegű termék szakmai-történeti leírása került a gyűjteménybe.

A termékeket hét tervezési-statisztikai régióba sorolták, amelyeket az EU által elfogadott területfejlesztési törvény határozott meg. A termékleírások gyűjteménye kétkötetes, színes fényképekkel gazdagon illusztrált könyvvé szerkesztve 2002. tavaszán jelent meg kétezer példányban. A könyv felelős kiadója az AMC, a könyv kiadását az FVM támogatta. A könyv CD változatát négyezer példányban 2002. végén adta ki az AMC az FVM támogatásával.
A program elnevezésének és a program által felhalmozott szellemi javaknak teljes körű jogi védelme érdekében a Hagyományok-Ízek-Régiók (rövidítve:HÍR) elnevezést és logót színes ábrás védjegyként a Magyar Szabadalmi Hivatalnál 2002-ben bejegyeztették. A HÍR védjegy tulajdonosa az FVM, a védjegy használója pedig az AMC Kht.

Hasznosítás a közösségi marketing eszközeivel

Az AMC Kht. 2003. évi stratégiai tervében kiemelt szerepet kapott a HÍR gyűjtemény hasznosítási programjának megvalósítása a közösségi marketing eszközeivel. Ennek eredményeként 2004-ben megjelent a könyv újabb kiadása 2500 példányban, és – uniós csatlakozásunkra készülve - a CD angol, német nyelvű változata is 46 ezer példányban. 2005. év elején pedig napvilágot látott a könyv harmadik kiadása.

Hasznosítás az iparjogvédelem eszközeivel

Annak érdekében, hogy minél több magyar termék részesülhessen a gyűjtemény termékei közül európai szintű oltalomban, 2003-ban vissza nem térítendő támogatás vezetett be a nemzeti oltalom megszerzéséhez és a szakmai tanácsadás igénybevételéhez az AMC Kht. A 3/2003.(I.24.) FVM rendelet 199. és 200. paragrafusa alapján három kérelmező részesült összesen 386 ezer forint támogatásban: a gönci barackpálinka, a magyar szürkemarha-hús és a szikvíz.

Hasznosítás a vidékfejlesztési programokban

2003-ban a vidékfejlesztési program keretében vissza nem térítendő támogatást nyújtott az AMC Kht. a HÍR gyűjteményben szereplő termékek előállításához, piacra juttatásához. A különleges és hagyományos élelmiszerek piacra jutását 107 millió 566 ezer forinttal támogatták: tizenegy pályázónak összesen huszonhét terméke részesült ebből az összegből.

Az európai szintű oltalom megszerzésének elősegítése

A HÍR gyűjteményben szereplő háromszáz hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék, élelmiszer számára – az uniós csatlakozás következményeként - megnyílt a lehetőség, hogy az európai oltalmi lehetőségekkel növeljék piacra jutási esélyeiket, ezáltal fokozzuk a termékek versenyképességét.
Az Európai Unióban jelenleg a közösségi oltalomban részesülő védett földrajzi árujelzős mezőgazdasági termékek és élelmiszerek száma 637. (A hozzánk hasonlóan közepes méretű Portugália 85 terméke szerzett oltalmat az elmúlt tíz esztendő alatt.)

Magyarország a megadott határidőig, 2004. október 31-ig tíz, nemzeti oltalmat élvező mezőgazdasági termékre és élelmiszerre kért hivatalosan közösségi oltalmat az Európai Bizottságtól: Szegedi téliszalámi, Makói vöröshagyma, Szegedi fűszerpaprika-őrlemény, Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, Budapesti téliszalámi, Gyulai kolbász, Csabai kolbász, Hajdúsági torma, Gönci barack, Szőregi rózsa.

Az Európai Unióban tizenöt termék viseli az Európai Bizottság által elismert „Garantáltan Hagyományos Különleges” tanúsítványt. Ezek közül mindössze három tartozik a kenyerek, péksütemények kategóriájába. A hagyományos különleges termék (HKT) közösségi szintű tanúsítására a HÍR gyűjtemény harmincegy sütőipari terméke, tizenhárom édesipari, tíz cukrászati terméke és négy száraztésztája is eséllyel pályázhat. A Hagyományos Különleges Termék (HKT) nemzeti tanúsító védjeggyel a csatlakozás előtt egy termék rendelkezett, a magyar szikvíz.

A HÍR gyűjtemény termékei közül sok lehet esélyes az európai oltalomra. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy növelni kell a piac szereplőinek együttműködését az európai oltalom megszerzése érdekében, például a termelői csoportosulások ösztönzésével, támogatásával.

<< V I S S Z A

 

MAGYARORSZÁGI
Slow Food
IN HUNGARY
CSATLAKOZÁS
>> fõoldal >> Hagyományok Ízek Régiók
  Hirek
Esemény naptár
Magyar Csoportok
Rokon szervezetek
Kapcsolatok, linkek
Publikációk, média
Képtár
SlowFood international